Diederik Glorieux gaat geen enkel avontuur uit de weg. In zijn producties brengt hij jongeren en amateur- of cripkunstenaars samen met gespecialiseerde musici of ensembles. Als uitvoerend musicus, dirigent en componist laat hij de rollen van scheppend en uitvoerend kunstenaar zoveel mogelijk in elkaar overvloeien en doorbreekt hij de hiërarchie tussen de musici. De composities van Diederik Glorieux zijn steevast een poging om de wereld te begrijpen en nemen uiteenlopende vormen aan: klankexplosies, verstilde werken en speelse, pretentieloze, grillige muziekwerken. In zijn klankperformances bespeelt hij de spanning tussen duidelijke spelregels en vrije improvisatie. De vrije klanken in de performances brengen communicatie tot stand tussen zowel de musici onderling als de musici en het publiek.

Tussen 2005 en 2022 was Diederik Glorieux muzikaal assistent van componist Wim Henderickx. Hij was nauw betrokken bij de realisatie van verschillende werken en producties en heeft diverse werken gecreëerd waaronder Antifoon, Colors en Visioni ed Estasi. Momenteel richt hij, samen met de familie en diverse partners in het culturele veld, zijn aandacht op het inventariseren, bewaren en beschermen van de nalatenschap van Wim Henderickx.

Vanaf september 2023 is Diederik Glorieux aangesteld als onderzoeksmedewerker aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Binnen de onderzoeksgroep labo XIX&XX werkt hij aan het project Infinizio, de grafische partituur als tool in de uitvoering van de muziek van Wim Henderickx. Tussen oktober 2023 en september 2024 is Diederik Glorieux op vraag van het HERMESensemble hoofdonderzoeker in het project Nalatenschap Wim Henderickx. Dit project wordt mede ondersteund door de erfgoedbibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, de onderzoeksgroep Labo XIX&XX van hetzelfde conservatorium, Cemper v.z.w. en Huniyāgar v.z.w.

Gedurende meer dan twee decennia was Diederik Glorieux rechterhand van Wim Henderickx tijdens de MUSICA-compositiestage SOUNDMINE. Componist, docent en inspirator Wim Henderickx begeleidde tijdens deze stage honderden jonge componisten vanuit alle uithoeken van de wereld. Samen met Jorrit Tamminga zet hij de stage verder en houdt zo de didactische inzichten en de missie van Wim Henderickx levendig.

 Als lesgever muziekgeschiedenis, muziektheorie en compositie is Diederik Glorieux verbonden aan de academies van Harelbeke (H.A.P!) en Ieper (Dé Academie).

Diederik Glorieux richtte in 2019 samen met Hannes Vanlancker de vzw Huniyāgar op. Een organisatie die zich toelegt op muziekcreatie en muziekgravure.

Productie

Functie

Muzikale leiding